Boykot DRM i 2007

Om lidt får du et mindeværdigt slogan fra 2006, nogle forsigtige forudsigelser for 2007 og en bøn om at tænke over, hvad du downloader.

Lige efter jul kørte The Inquirer en klumme om giganternes kapløb for at vinde det næste marked for medieformater (efter DVD’en, forstås). For de uindviede er der mange forkortelser og detaljer som ikke bliver genfortalt her. Du får den korte, konspirationsladede version:

De største multinationale selskaber i film- og musikindustrien, softwareindustrien og hardwareindustrien har lavet en uhellig alliance for at holde folk, der vil se film, lytte til musik eller bruge software, i et jerngreb.

Selskaberne gør det ved at putte DRM-stopklodser (Digital Rights Management) ind overalt, hvor de kan komme til det; i hardware, i software og i medieformater. DRM sætter en stopper for backups, sørger for at du ikke kan høre din musik i bilen og forhindrer gamle filer i at virke på nye maskiner og omvendt. DRM installerer sig på din harddisk og ringer hjem uden at sige det først. DVD-Regioner? DRM.

All the walls of the walled gardens are being built higher and higher, with the occasional brick landing on the head of someone who pulls out a credit card. Buy now, there is a brick with your name on it whistling down, operators are standing by.

Her er det mindeværdige slogan fra artiklen. Du har formentlig set det komme i en eller anden form:

Piracy, the better choice™.

Hvor himmelråbende åbenlyst at det ikke blot er billigere, men også tusinde gange nemmere at være pirat. At slippe for at investere i en ny afspiller, en ny skærm, et nyt operativsystem og en ny hylde til nye plasticskiver. At downloade det, man gerne vil have, i et format der er ligeglad med hvor eller hvor mange gange man afspiller det. At være herre over sit eget udstyr i sit eget hus. At smide alle disse håndjern (og flere):

 • Software og operativsystemer, som kan tage dine filer som gidsler
 • Trusted Computing: Hardware som kan gøre det samme
 • Billedformater, der kræver bestemte nye skærme for at kunne vises ordentligt
 • Lyd- og billedformater som kræver bestemte afspillere
 • Begrænsning på backup og kopiering af musikfiler
 • Dårlige lydformater og komprimeringer, man ikke selv kan vælge mellem
 • CD’er der installerer programmer og rootkits for at kunne afspille i en computer

Tænk blot på reaktionen da IFPI fik lukket Tele2- og TDC-kundernes adgang til AllOfMp3.com. Jeg tror vi kommer til at høre slogan’et “Piracy, The Better Choice™” mange mange gange i 2007, og at der vil komme en kæmpe interesse for hifi, home entertainment, mp3-afspillere og software uden DRM.

Det var forudsigelsen. Her er bønnen:

Jeg er ligeglad med, om du henter din musik på Piratebay eller ej. Du skal bare vide at du kan købe musik uden DRM mange, mange andre steder end på AllOfMp3.com, meget billigere end på iTunes Music Store.

2 FEEDBACKS

 1. Tri says:

  Оставьте свой комментарий Вы можете использовать следующие HTML тэги:

  Notify me of followup conmemts via e-mail

 2. Thanks for contributing. It’s helped me understand the issues.

LEAVE A COMMENT